Semasa

Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk Kerajaan

Kuala Lumpur: Elemen kejutan mewarnai keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) selepas diumumkan secara rasmi dan tidak rasmi tengah malam tadi.

Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk Kerajaan

Itulah  pandangan sebulat suara tiga orang ahli panel forum Berita Harian yang dianjurkan atas talian Zoom dari Kuala Lumpur.

Datuk Dr Ramalan Yunus penganalisis politik (BN); Encik Noorazmir Zakaria seorang peguam (Pakatan Harapan); dan Encik Mohd Azrul Azuan, seorang usahawan (PN), sependapat tidak mungkin sebuah parti berupaya mendapat kemenangan majoriti mudah tanpa bergabung untuk membentuk kerajaan.

Encik Noorazmir berpendapat adalah sukar PH menang lebih daripada 100 kerusi di semenanjung dan membentuk kerajaan sendiri.

Ini lebih dirumitkan lagi kerana sudah wujud sebenarnya suatu perjanjian tidak bertulis antara BN dan PN untuk membentuk kerajaan campuran sekiranya keadaan mendesak.

Penulis mantan wartawan kanan BH yang kini menetap di Kuala Lumpur.

“Kenyataan Datuk Seri Takiyuddin yang menyuarakan kesediaan PAS menyokong BN walaupun dinafikan kemudian oleh Tuan Guru Hadi adalah pertanda jelas ini akan berlaku.

“Ini bukan setakat pandangan beliau kerana beliau merujuk pada Tuan Guru sewaktu membuat kenyataan itu”, tegas Encik Noorazmir.

Encik Mohd Azrul menambah bahawa  GRS di Sabah dan GPS di Sarawak juga lebih berpihak pada BN dan bukan PH.

Malah GPS adalah musuh politik utama Parti Tindakan Demokratik (DAP).
Datuk  Dr Ramalan mengakui kecenderungan BN untuk bergabung dengan PN  itu memang cukup tinggi dan disokong Sabah dan Sarawak untuk membentuk kerajaan.

Bagaimanpun beliau mengharapkan PH juga turut serta menyumbang supaya lima tahun akan datang ini kita aman damai.

“Saya ingin melihat sebuah unity government yang dipimpin BN kerana tahun depan ekonomi dijangka buruk.
“Mungkin tidak perlu lagi blok pembangkang seperti Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia.

“Cukup-cukuplah bertahun-tahun kita bergaduh. Elok lah kita berdamai dan stabilkan negara dan ekonomi.” kata Datuk Dr Ramalan.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut. Click Disini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber – BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *