Semasa

Dakwa keturunan Nabi, JAIS batalkan program Maulid libatkan individu ini

Baru-baru ini, tular seorang individu mendakwa dirinya keturunan ke-38 Nabi Muhammad hadir ke negara ini bagi menyampaikan ceramah bersempena sambutan Maulidur Rasul.

Bagaimanapun, difahamkan program individu dikenali sebagai Mawla Muhammad Amin Al-Idrisi gagal mendapatkan kelulusan daripada beberapa jabatan agama negeri seperti Kedah, Terengganu dan Kelantan sehingga menyebabkan ia terpaksa dibatalkan.

Malah, nasab keturunan individu berkenaan turun mendapat tentangan daripada beberapa pihak memandangkan terdapat kekeliruan.

Menurut Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), pihak mereka tidak membenarkan ceramah atau program Maulidur Rasul yang dihadiri oleh individu terbabit.

“Kita telah menghantar surat kepada pihak pengurusan dewan mengenai arahan larangan atau tidak membenarkan program tersebut. 
“Tambahan, penceramah yang dijangka turut serta dalam program itu tidak mempunyai pentauliahan dari JAIS,” ulassnya.

Tambahnya, berdasarkan Peraturan 10(c), Peraturan-Peraturan Tauliah (Negeri Selangor) 2008, Tauliah Khas boleh dikeluarkan kepada individu bukan warganegara yang dijemput khas oleh kerajaan ne­geri, jabatan atau agensinya memberi ceramah umum berhubung de­ngan apa-apa aspek agama Islam dalam program tertentu.

Dalam pada itu, Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamed,mahu masyarakat mengamalkan tabayyun (menyelidik terlebih dahulu) terhadap setiap berita berkait keturunan nabi perlulah dari sumber yang tepat, sahih serta boleh dipercayai.

Sementara itu, pihak Darul Uloom Al Mustafa tampil menjelaskan keturunan individu terbabit sekaligus menjawab fitnah tentang Maula Muhammad Amin Al Idrisi Al Hasani.

Dan, diharapkan agar penganjur memohon kebenaran daripada pihak berkuasa agama terlebih dahulu terutama melibatkan latar belakang seseorang.

Setakat ini, program beliau di Dewan Budaya, USM telah berlangsung seperti biasa pada 3 Oktober lalu.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut. Click Disini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber – Facebook Darul Uloom Al MustafaKosmo! (Mohd Yunus Yakkub, Ahmad Shaherman Shamsuri Dan Noor Hasliza Nusi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *