Semasa

Kubur Yg Dipenuhi UIar Berbsaa Walaupun Allahyarhm Seorang Yang Baik Dan Juga Dermawan

FOTO SEKADAR HIASA.. Kisah ini dikongsikan untuk peringatan kita bersama. Sesungguhnya, yang baik datang daripada Allah SWT dan yang tidak baik datang daripada kita sendiri. Sama-samalah kita bermuhasabah diri dari masa ke semasa.

Kisah mengenai nafkah untuk si isteri ini merupakan iktibar untuk para suami di luar sana agar tidak cµlas dalam menjalankan tanggungjawab.

Kisah benar mengenai seorang dermawan yang meninggal dunia dalam keadaan ngeri dan memalukan.

Hari semakin lewat, dari pagi sampai ke subuh esoknya belum selesai. Penduduk berbincang bagaimana nak selesaikan jenazah harun yang dah lama ni. Penghulu arahkan untuk menggali kubur yang lain. Tetapi perkara yang sama juga berlaku malah lebih aneh pada kali ini, muncul ular berkepala babi. Allahuakbar…

Imam dan penghulu heret isteri arwah Harun untuk bertanya apakah perbuatan harun yang tidak diketahui umum sepanjang hayatnya.

Saya tak pernah minta walau sekering mana pun poket saya, seperlu apa pun saya, saya tak pernah meminta. Cukuplah dulu dia ucapkan pada saya “tak ada guna aku habiskan duit aku pada kamu. Sedangkan kamu sudah punya wang sendiri!!”

20 tahun saya hidup dengan arwah penuh rasa sabar dan tertekan. Dia baik layan saya tapi ketika dia dalam mood baik. Ada lah dalam 3 ke 4 jam seminggu dia baik. Selebihnya dia ikut rasa hati dan perasaan dia. Sakit tubuh badan dan hati saya tok.

Saya halalkan duit saya yang saya belanjakan untuk dia. Tapi saya tak akan pernah halalkan nafkah dari dia untuk saya dan anak-anak yang dia tak tunaikan dengan baik. Kecuali dia tak berduit. Tapi saya tahu dia ada banyak duit hasil perniagaan dia. Itu kewajipan dia.

Saya juga tak halalkan setiap perkataan menc4ci memaki terhadap saya dan anak sepanjang kami hidup bersama. Setiap tahun saya menanti Harun belanja saya dan anak-anak untuk hari raya tanpa keluarkan duit dari poket saya. Tak kesampaian tok… Dia dah dipanggil Allah,” katanya.

Sudah tentu Tok penghulu dan imam amat terkejµt selepas mendengar luahan isteri arw4h.

“ Kami nampak dia baik dengan kamu. Kami tak sangka dia begitu. Kamu maafkanlah dia. Kata pak imam. Tapi zawiyah berkeras tidak mahu memaafkan harun. Biarlah Allah SWT tentukan. Kami dah puas ters1ksa,” katanya lagi.

Akhirnya semua memutɛskan untuk kebɛmikan saja harun. Harun selamat dikebɛmikan dengan beratus ekor ular aneh yang berbisa.

Peringatan untuk lelaki, jangan ambil mudah bab nafkah dan layanan terhadap isteri. Allah SWT telah berfirman dalam surah annisa. mMuliakan wanita kerana mereka adalah kaum yang lemah. Nafkah kepada anak dan isteri itu wajib. Sekiranya isteri dan anak tidak halalkan perbuatan buruk kamu kepadanya maka sampai bila bila Allah SWT melaknat kamu.

Walaupun isterimu seorang jutawan , tanggungjawabmu adalah wajib. Kalau isterimu kata aku tak halal duit ku terhadap mu, maka haram ke atas kamu wahai lelaki.

Wallahu a‘lam.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut. Click Disini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber Ustaz Qordhowi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *