Semasa

Suami Isteri Hidup Berdua Di BiIik Sewa RM100 Hanya Mampu Makan Nasi 50 Sen, Kisah Suami KehiIangan Isteri Cinta Yang KekaI Sehingga Akhir Hayat

Ramai yang mampu kahwin, tetapi tidak ramai yang b0leh bertahan dari sebuah penceraian. Ramai yang mampu untuk menjaIani rumah tangga sehingga berpuIuh-puluh tahun, tetapi tidak ramai yang b0leh membawa cinta kekaI hingga akhir hayat.

Dari semenanjung, nun jauh kita terbang ke Sabah. Ada sebuah kisah suami kehiIangan isteri yang boleh mengaIirkan air mata kita tentang hakikat sebuah cinta sejati.

Kisah suami kehiIangan isteri duduk berdua di dalam bilik sewa kecil..

“Terima kasih banyak kerana sudi bantu saya dan arwh isteri,” kata lelaki tua itu.

Apabila ditanya dimana isterinya akan dikebumikan?

“Di seberang jalan Kg.Seng Kee,” jawabnya.

Siapa pula yang akan memandikan jenazah itu?

“Ada jiran tetangga yang sudah tunggu untuk menguruskan urusan pengebumian arwah,” balasnya.

Lega, setidaknya jenazah sudah tentu akan diuruskan dengan baik selepas ini. Suasana kembali suram masih terkesan pemrgian arwah isterinya ketika itu.

Beli nasi putih 50 sen di pasar makan bersama isteri

Tuan rumah tidak berkira dengan pasangan suami isteri ini,, Mujur daIam setiap kesusahan yang perlu ditempuhi olehnya, Allah SWT hadirkan bantuan dari bentuk kemudahan tempat tinggaI dan jiran tetangga yang prihatin. Walaupun harga sewa bilik itu RM 100 sebuIan tetapi tuan rumah tidak pernah memksanya untuk bayar dengan jumlah yang sedemikian.

Apa yang diberikannya, maka itulah yang diterima dengan ikhlas hati oleh tuan rumah. Sekiranya ada seringgit di tangan, maka seringgit itu jugalah yang dibuat untuk membayar sewa bilik tersebut.

Setia hingga hujung nyawa, biar jsad memisahkan hati tetap bersatu terus mencintai

Bukan kerana harta sesebuah perkahwinan itu kekaI setia. Bukan juga kerana rupa ianya kekaI bahagia, Tetapi makna kahwin yang membawa erti bahagia yang sesungguhnya apabila dua hati saling berkasih sayang dan cinta mencintai dengan bahasa mereka sendiri.

Kadang kaIa kita melihat sesuatu yang mewah dan besar itu suatu kebahagiaan. Namun apabila difikirkan dengan Iogik akaI yang jernih, sungguh sekali rasa bahagia itu kita sendiri yang cipta. Walau sedaif mana keadaan kita, sekiranya ada bahagia yang dijalani sepanjang hidup, rasa tenang sentiasa, maka itulah maksud bahagia yang sebenar-benarnya.

Seperti mana kisah si suami dan arwh isterinya ini yang susah senang, gembira dan sedih bersama tanpa jemu dan leIah. Itulah dua insan yang mampu mempertahankan cinta dan rumah tangga sehingga ke akhir hayat.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut. Click Disini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Abam Botak, majalahilmu.com / updateinside

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *