Semasa

Saya Terpaksa!! Sebab Suami Baru Tak Terima Dia”- lbu TinggaIkan Anak Di Rumah Kebajikan

Tugas seorang ibu adalah mendidik dan mengasuh anak dengan sempurna supaya anak membesar dengan baik seperti mana kanak-kanak yang lain. Tapi, lain pula dengan kisah sedih seorang budak perempuan dua tahun yang ditinggalkan oleh ibu di hadapan pintu rumah kebajikan.

Ya Allah, bila membayangkan anak ini sebaya anak saya rasa nak menangis mengenangkan apa yang bakal berlaku dengan si kecil ini yang masih belum kenal erti kehidupan ini.

Menurut perkongsian dari pekerja sosial di Thailand, ibu tersebut melakukan sedemikian disebabkan tidak mahu menjaganya lagi.

“Barang siapa diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, kelak mereka akan menjadi penghalang dari api neraka.” (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

#1. Ajar anak tentang ilmu ketuhanan

Hal pertama wajib diajarkan kepada anak perempuan adalah tentang ketuhanan seperti mengajar mengucap Lailaha illaallah. Selain ajar anak menggunakan ayat Muhammad Ya Rasulullah, iaitu rasul utusan Allah SWT.

#2. Ajar doa-doa harian

Anda juga perlu ajar mereka tentang doa-doa harian seperti doa tidur, doa keluar rumah, doa masuk bilik mandi dan sebagainya. Ajar juga kalimat Bismillah dan Alhamdulillah

#3. Perkenalkan ilmu agama

Mengajar anak tentang ilmu agama yang wajib dilakasanakan seperti solat, berpuasa di bulan Ramadan dan mengaji Al-Quran.

#4. Mendidik anak berperilaku sopan

Didik anak setiasa berperilaku sopan dan berbakti kepada kedua-dua ibu bapanya.

#5. Mengajar berakhlak mulia

Mengajar anak berakhlak mulia dengan orang di sekelilingnya bahkan Rasulullah juga perempuannya sedemikian yang sama.

#6. Batas pergaulan dengan lelaki

Menjelaskan kepada anak tentang batasan bergaul dengan lelaki seperti mana yang dilakukan oleh Rasulullah SAW dalam mendidik anak perempuannya semasa berumur 10 tahun.

#7. Menjaga adab

Menjaga adab berpakaian, adab semasa makan dan cara bercakap yang baik agar tidak menyinggung perasaan orang lain.

#8. Mengajar tentang pakaian

Mengajar anak tentang berpakaian yang mengikut Islam seperti memakai tudung, memakai baju yang sopan, berpakaian tidak ketat dan tidak menonjolkan aset penting kewanitaan.

#9. Biasakan anak dengan kerja rumah

Membiasakan anak perempuan dengan kerja-kerja rumah seperti menyapu sampah, mengemas rumah, memasak, membasuh pakaian dan sebagainya.

#10. Bersikap lemah lembut

Bersikap lemah lembut dengan anak perempuan seperti mengusap kepalanya dan memanggilnya dengan lembut Tapi, janganlah sesekali berbuat kasar dengan mereka.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut. Click Disini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: coretannasihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *