Semasa

Tular Jenzah Berzikir Di Dalam Keranda Menyebut Kalimah ‘LAAILAHAILLALLAH’

Jenazah Berzikir Dalam Keranda Sepanjang Perjalanan Ke Sebuah Masjid Di Tanjong Karang

Saya terpanggil untuk berk0ngsi satu kisah dilalui oleh rakan sukarelawan sewaktu menghantar jenazah. Di sebalik kisah yang dik0ngsikan,

ini pasti akan ada segelintir pihak yang mengatakan ianya sengaja direka. Kononnya untuk menaikkan nama UKVJ atau “Strategy Marketing”.

Ini tanggapan sesetengah pihak yang tidak percaya terhadap Kebesaran Yang Maha Esa.

Saya tidak perlu mereka satu cerita menarik sebagai modal untuk dikenali. Atau menulis kisah tipu semata mata hendakkan perhatian dari pembaca.

Saya punya satu pendirian. Dan pendirian saya itu masih kekal sehingga kini. Saya mahu UKVJ dikenali disebabkan perkhidmatan pengurusan jenazah yang ditawarkan. Bukan kerana perkara lain.

Jenazah berzikir menyebut Kalimah LAAILAHAILLALLAH!

Kej4dian berlaku jam menujukkan pukul 08.35 malam. Bermaksud selepas waktu isyak. Rakan sukarelawan yang sedang memandu. Rakan yang duduk di kerusi bahagian kepala jenazah Dan rakan yang duduk belakang sekali di bahagian kaki jenazah turut sama terdengar.

Pada mulanya arwah hanya mengalami masalah tekanan darah tinggi. Tetapi tidak lama kemudian arwah diserang str0k dan mengakibatkan lumpuh dibahagian sebelah badan. Sejak lvmpuh arwah hanya mampu terbaring dan dijaga oleh adik beradiknya.

Dikatakan arwah adalah tulang belakang didalam keluarganya. Arwah yang menyara ibu dan 8 0rang adik beradiknya ketika masih sihat.

Anak kedua dari 9 orang adik beradik itu memikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga selepas kematian bapanya 16 tahun yang lalu.

Arwah berkerja sebagai petani dan membuat kerja kerja kampung demi meneruskan kelangsungan hidup keluarganya. Jelas arwah adalah se0rang yang bertanggungjawab terhadap keluarganya.

Ibu dan adik beradiknya ditatang bagai minyak yang penuh. Saya yakin arwah juga korbankan masa remajanya demi untuk menyara keluarga. Apalagi yang Arwah lakukan semasa hidup tidk kami ketahui.

Tetapi dari pengakhiran yang terlihat pastinya banyak perkara kebaikan yang telah dilakukan ketika hidupnya.. Allah temukan kami dengan

Arwah untuk di uruskan jasadnya. Jasadnya telah kami mandi dan kafankan sebaik yang mungkin. Kemudian sewaktu perjalanan terakhirnya.

Allah tunjukkan pula Kebesaran-NYA kepada kami. Masya Allah. Betapa hebatnya Allah Yang Satu. “Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah”

Menurut fb Mr Wan Cai lagi, selepas dirinya berkongsi posting di atas, ahli keluarga kepada waris ada menyatakan tambahan info. Mereka menyifatkan Arwah,

se0rang yang baik dan tak pernah berkata tidak pada 0rang yang meminta pertolongannya. Dan kerana itulah Allah memuliakan dirinya biar sudah tiada.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut. Click Disini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber / Gambar : Mr Wan Cai Official via realmerah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *