Semasa

Kisah Lubna, Wanita ‘Hamba’ Yang Berperanan Penting & Dipandang Tinggi Di Cordoba

Seperti yang diketahui, Kerajaan Bani Umayyah mula bertapak di Damsyik pada suatu ketika dahulu, kemudiannya berpindah ke Cordoba, Sepanyol.

Kegemilangan Islam pada ketika itu telah tersebar ke Andalusia. Semasa zaman ini telah banyak melahirkan intelektual-intelektual dan para ilmuwan yang memberikan sumbangan dalam pelbagai bidang.

TONTON RAKAMAN VIDEO DIBAWAH SEKALI

Namun, pada ketika itu, sangat jarang untuk mendengarkan khabar tentang tokoh wanita yang disebut-sebut namanya dalam Islam terutamanya semasa pemerintahan Bani Umayyah.

Terdapat seorang sosok wanita pada ketika itu yang sangat hebat terlibat dalam sistem pemerintahan kerajaan pada abad ke-10 Masihi, iaitu Lubna.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya siapakah Lubna ini, namun di dalam sejarah mungkin agak jarang diceritakan tentang latarbelakangnya.

Pada asalnya, Lubna merupakan seorang hamba di Cordoba dan kemudiannya dibesarkan di Istana Khalifah Abdurrahman III.

Namun terdapat penyelidik iaitu Kamilah Shamsie berpendapat bahawa Lubna yang dapat kita gambarkan sekarang adalah gabungan antara dua wanita iaitu Lubna dan juga Fatimah.

Menurutnya, dia bersetuju bahawa Lubna merupakan seorang penulis, penterjemah dan penyair. Tetapi, wanita yang kedua iaitu Fatimah pula bertanggungjawab membawa masuk kitab dan karya ke perpustakaan Cordoba.

Namun, mengapa nama Fatima tidak disebutkan di dalam sejarah Islam? Mungkin disebabkan kemunculan intelektual-intelektual lelaki yang ramai membuatkan nama Fatimah ini tenggelam.

Tidak kira sama ada Lubna ataupun Fatimah, kita perlu contohi sikap yang ditonjolkan oleh mereka dan menjadi teladan kepada kita serta masyarakat lain.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut. Click Disini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Youtube Siakap Keli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *