Semasa

Hakim Terpksa Campur Tangan Selepas ‘Peguam OKT’ Dikeccam Teruk Oleh Netizen

Rata-rata rakyat MaIaysia pastinya ternanti-nanti akan keadiIan buat seorang remaja slndrom down dikenali Bella selepas dikatakan diderra oleh pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun.

Bagaimanapun, hari ini Haklm Mahkmah Sesyen memberi am4ran kepada orang ramai agar tidak membuat sebarang komen di media sosiaI berkaitan perbicaraan kess pengabaian dan penderraan membabitkan remaja slndrom down dikenali sebagai Bella, yang sedang berIangsung ketika ini.

Am4ran itu dikeIuarkan Hakim Izralizam Sanusi selepas Timbalan Pend4kwa Raya (DPP), Nor Azizah Mohamad memaklumkan kepada mahk4mah bahawa orang ramai masih membuat hantaran di laman sosial berhubung kess tersebut seperti Justice for Bella dan ‘Justice for Bella macam mustahiI di dunia ini’.

Perkara sama turut dibangkitkan oleh pegvam yang dilantik Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Ibrahim, Datuk Baljit Singh Sidhu yang memberitahu hantaran terbabit turut melibatkan officers of the c0urt.

Menurutnya, perbicaraan masih lagi berjaIan dan tertuduh masih belum dibuktikan bersaIah.

“Kita masih lagi javh perjalanan untuk memanggil s4ksi-s4ksi selain SP5 (s4ksi pend4kwaan kelima) yang masih dalam peme.riksaan baIas.

“Simpan komen-komen yang berbentuk subjvdis dan fltnah untuk diri sendiri. Jangan untuk dapat followers, untuk baca tetapi menjej4skan perjaIanan kess ini,” tegasnya lagi.

Dalam pada itu, beliau turut memberitahu, mahk4mah mengambil maklum kenyataan Baljit Singh, di mana perkara itu turut melihatkan officers of c0urt.

“Kita membuat kerja berdasarkan tanggungjawab masing-masing, DPP membawa kess ini untuk ditudvh, peguam mempunyai tanggungjawab membela tetapi berada dalam ruang lingkup undang-undang yang sedia ada.

“Jangan overstep atau melebihi und4ng-und4ng. Peguam tertakluk kepada etika, DPP tertakluk kepada und4ng-und4ng, publik juga tertakluk kepada undang-undang.

“Saya percaya orang awam dan pihak wartawan boleh memainkan peranan yang penting dengan mengikut kess ini berdasarkan und4ng-und4ng sedia ada, jangan membuat komen-komen yang menganggu s4ksi,” tambahnya.

Justeru beliau mengarahkan barisan pend4kwaan untuk mengambil tindakan pend4kwaan ke atas mana-mana individu secara spesifik dengan merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan.

Terdahulu, pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali, 30, meng4ku tidak bersaIah atas dua pertvduhan iaitu mengabai dan mengan!aya remaja perempuan berkenaan sehingga menyebabkan m4ngsa mengaIami kec3deraan fizikaI dan em0si.

Dia did4kwa melakukan perbvatan itu di sebuah kondominium di Wangsa Maju, antara Februari dan Jun 2021.

Pertudvhan terhadapnya dilakukan mengikut S3ksyen 31(1) (a) Akt4 Kanak-kanak 2001 yang membawa hukvman maksimum penj4ra 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesaIahan.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut. Click Disini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Redaksi / hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *