Semasa

“Terduduk Sayu Di Balik Tirai Besi, Warga Emas ‘Ditahan’ Kerana Pukvl Pencuri Untuk Melindungi Dari Ancaman

Seorang warga emas berusia 74 tahun di Demak, Indonesia telah dit4han pihak p0lis kerana did4kwa melakukan peng4niayaan terhadap seorang pencur!.

K3s yang melibatkan lelaki itu bermula ketika dia men4ngkap seorang pemuda berusia 30-an yang sedang mencur! ikan di kolam yang dijaganya pada 7 September 2021 lalu.

Kolam ikan itu terletak di Desa Pasir, Kecamatan Mijen, Kabupaten Demak, Jawa Tengah, Indonesia. Kolam ikan tersebut juga difahamkan berada di kawasan yang jauh daripada penduduk.

“Pakcik itu memang penjaga kolam ikan di sana, dia juga tidur di pondok di situ. Pada 7 September sekitar jam 6.30 petang, pakcik itu telah men4ngkap pencur! di kolam tersebut,”kata Hariyanto, peguam dari LBH Demak Raya.

Setelah berg3lut dengan pencur! ikan itu, warga emas berkenaan kemudiannya melap0rkan kejadian kecur!an tersebut kepada penduduk kampung. Dia juga mengakui telah memu kul m4ngsa dan menc3derakannya.

“Selepas itu, bercakap dengan penduduk bahawa telah berlaku kecur!an, pencur! itu telah dit!kamnya. Kemudian pada sekitar pukul 11 malam itu juga, dia telah dibawa ke bal4i p0lis atas laporan berkenaan kejadian tersebut,” tambahnya.

Menurutnya, penahanan yang dilakukan oleh pihak p0lis merupakan suatu yang agak keterl4luan. Lebih-lebih lagi, kes ini telah siap untuk diadili kerana fail tersebut telah dinyatakan P21 oleh pejabat pendakwa raya.

“Ianya agak lucu, tidak masuk akal apabila seseorang menangkap pencur!, melindungi dirinya dari anc4man yang dilakukan oleh pencur! tersebut, dip3njara dan dihu kum,” tegasnya.

Haryanto berharap agar pegawai penguatkuasa dapat melihat kes ini dengan adil. “Untuk berlaku adil, pencur! itu juga perlu dipenj4ra kerana pen!puan, bukan hanya warga emas itu sahaja.

Lebih-lebih lagi, dia melakukan perkara itu hanya untuk melindungi dirinya sendiri sahaja,” kata Haryanto. Sehingga kini, Polis Demak serta Pejabat Pendakwa Raya Demak masih belum lagi memberikan maklumat lanjut berkenaan kes ini.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Kumparan via majalah harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *