Semasa

Buku RM9 Pun Tak Mampu Beli´- Kata Cikgu Sambil Mencebik Muka, Langsung Tak Pandang Wajah Muridnya

Menjadi pend1dik nampak mudah di mata orang, tetapi hanya yang menggaIas am4nah itu tahu beb4nan yang digalas.

Tugas seorang guru bukan hanya mend1dik, malahan juga kadangkala perlu bertukar watak menjadi seperti seorang ibu atau bapa apatah lagi mendidik dan mengajar pelajar-pelajar di sekolah rendah. Jiwa kanak-kanak ini lebih suka didekati.

Bagi seorang guru, pengalaman yang terjadi kepada dirinya dulu tidak dijadikan alasan untuk membaIas kembali kepada pelajarnya, tetapi dibaIas dengan kata-kata yang menyenangkan.

Walaupun isunya hanya sekadar nilai buku, tetapi kesan kerana kata-kata akan mengh1ris hati anak-anak kecil dan bermain-main di fikiran mereka.

Jadi, selama lebih 10 tahun aku simpan tek4d, apa yang jadi kat aku tak akan terjadi kat mana-mana budak lain. Dan hari ini aku puas sebab aku dah berjaya seIamatkan seorang anak daripada rasa apa yang aku rasakan dulu.

Aku puas sebab apa yang aku nak orang buat kat aku dulu, aku berjaya buat kat anak murid aku sekarang. Sedikit “ok takpe” yang aku perlukan dari cikgu dulu, aku mampu berikan kat anak murid aku sekarang.

Walaupun hanya seorang yang aku mampu tolong hari ini, aku harap satu je, semoga tiada siapa orang dewasa yang menyentuh em0si anak ini, macam mana emosi aku disentuh dulu.

Kawan, tolong budak-budak bukan hanya dengan wang, bukan hanya dengan makanan, bukan hanya dengan mainan. Your words. Your words. Your words. Kata-kata kau juga beri kesan. Kata-kata kau yang kau boleh lupakan in few mins, budak-budak akan ingat sampai besar. Ambillah aku sebagai contoh paling dekat.

Anak-anak tak hanya ingat tentang lagu apa yang kau dendangkan, atau kisah apa yang kau ceritakan. Mereka akan ingat semua yang melukakan. And kids, dont deserve to be hurt. To many more little Balqis out there, I hope you’re doing fine. Dan aku akan terus membantu, walau dengan hanya kata-kata.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut. Click Disini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Jati Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *