Semasa

Para Pengguna Perlu Bersedia, Harga Ayam, Telur Dijangka Meningkat Februari Ini

PENGGUNA perlu bersedia akan kemungk1nan berlakunya peningkatan h4rga siling ayam segar dan telur sejurus Skim Harga Maks1mum Keluarga Malaysia (SHMKM), tamat Februari ini.

Menteri Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata ini kerana ramai pentern4k ayam dibeb4ni dengan kenaikan k0s 0perasi dan makanan haiwan imp0rt.

Nanta berkata sebarang keputusan yang dibuat oleh p1hak berku4sa akan mengambil kira 1su yang dihadapi bukan sahaja oleh rakyat Malaysia, tetapi juga pentern4k ayam.

“Jika mereka tidak dapat meneruskan 0perasi mereka, kita mungkin kehab1san bekalan makanan.

“Jadi, kita mesti peka dan saya ingin mer4yu kepada rakyat Malaysia untuk memahami situasi itu,” katanya.

Sebagai sebahagian daripada usaha Putrajaya untuk menstabilkan h4rga barangan keperluan, ia melancarkan Skim Kawalan H4rga Maks1mum Keluarga Malaysia pada 7 Dis tahun lepas.

Skim itu, yang mengenakan kawalan h4rga ke atas barangan keperluan harian termasuk ayam, telur dan sayur-sayuran, telah dilanjutkan sehingga 4 Feb tahun ini.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

SUMBER : Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *