Semasa

( VIDEO ) “Boleh Buang ” KUClNG ” Jiran Jika Selalu Gnggu Rumah, Kata Mufti Perlis

Boleh Bung ‘KUClNG’ Jiran Jika Selalu Ganggu Rumah

 

Umat Islam dinasihatkan tidak memelihara kucing di rumah sekiranya hobi itu boleh menimbulkan masalah dalam keluarga dan hidup berjiran.

BACA DAN TONTON VIDEO DIBAWAH SEKALI

Mufti Perlis Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, pemilik kucing harus menjaga haiw4n peliharaan mereka dengan terurus dan jangan membiarkan kucing itu bebas keluar ke rumah jiran dan membuang n4jis di situ sehingga menyus4hkan jiran tetangga.

Apa huk0m pemilik biar kuc!ng ber4k depan rumah jiran?

SHAH ALAM – lsu kucing berkeliaran dan membuang n4jis merata-rata bukan perkara biasa, malah menjadi antara perkara yang boleh mendatangkan permus0han sesama jiran tetangga.

Ak!bat sikap kurang cakna tuan punya kucing yang menganggap perkara itu remeh, ia akhirnya meletakkan ny4wa haiwan peliharaan mereka dalam ba,haya sekaligus menjadi mngsa keadaan.

Mungkin ramai juga yang tidak mengetahui, sebenarnya terdapat tind4kan yang boleh diambil dari sudut agama sehingga tuIar semula video memaparkan pendkwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus menjawab persoaIan berkaitan lsu kucing ber4k merata ini.

Elok dah huk0m hakam….Maka kalau pemilik kucing enggan juga, boleh dilap0rkan kepada kadi tapi takkan nak lap0r k3s kucing pada kadi?

“Jadi dalam k3s begini, orang yang beriman dia tidak akan susahkan orang lain sama ada dengan mulut atau perbuatan. Melepaskan h4iwan, membus0kkan rumah orang lain, ini orang yang tidak sejahtera Islamnya,” katanya.

Ustaz Azhar berkata, sekiranya pemilik kucing masih tidak mengendahkan adu4n yang dibuat, maka harus untuk m4ngsa membuang h4iwan peliharaan itu ke tempat lain.

“Kalau tuan kucing buat tak tahu dan rumah kita masih jadi sasaran n4jis-n4jis tersebut, huk0mnya harus untuk kita buang benda yang mud4rat.

“Kita boleh ambil h4iwan itu dan letak di tempat yang jauh tapi dia boleh hidup,” katanya.

Terdahulu, video tersebut dimuat naik di media sos!al pada 27 September 2013, namun ia tuIar semula.

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Sumber ohmypress via IHangat.com

VIDEO :

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *