Semasa

SAYU, B̷ayi Derit̷a ‘Preiffer Syndrome’.. Ayah Moh̷on Agar Anak Ini Didoakan Kesembuhan Kembali

INi adalah Kisah adik Muhammad Hafiy Affan Mohd Hasiif pada 1 Nov 2020 yang telah menghid4p ‘Pfeiffer syndrome’

Pada waktu itu Usianya baru mencecah sembilan bulan namun sudah diduga dengan penyak1t ‘Pfeiffer syndrome’ sehingga sebahagian kedua-dua kelopak matanya terp4ksa dijah1t ketika berusia seawal dua bulan bagi mengelakkan bebola matanya terkeluar.

Nor Akma Aini Azmee, 24 berkata, anaknya Muhammad Hafiy Affan Mohd Hasiif yang juga dikategorikan sebagai orang kurang upaya (OKU) susulan mengalami kelewatan pembangunan secara umum atau dikenali sebagai ‘Global Development Delay’ (GDD) yang menyebabkan kecac4tan pada muka, bentuk tengk0rak tidak normal dan juga tiada lubang di kedua-dua belah telinganya.

Menurutnya, pada awalnya, Muhammad Hafiy Affan dilahirkan secara normal di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) namun ketika berusia sebulan lebih dia mendapati keadaan fizikal anaknya itu tidak seperti b4yi lain.

“Bimbang dengan keadaan itu saya membawa Muhammad Hafiy Affan ke HRPZ II untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut sebelum dia dirujuk ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) bagi mendapatkan rawatan pakar perubatan di sana.

Setakat ini saya perlu memperuntukkan hampir RM1,500 bagi menampung kos keperluan Muhammad Hafiy Affan termasuk kos ulang-alik dari Kelantan ke PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya), Kuala Lumpur, hampir sebulan sekali, keperluan untuk menukar tiub bagi membuang kahaknya yang memakan kos RM250 sebulan selain susu dan lampin pakai buangnya.

“Sebelum ini saya mengambil upah menjahit pakaian, namun terpaksa berhenti bagi menumpukan perhatian sepenuhnya kepada anak saya yang perlu dipantau setiap masa. Kini saya hanya bergantung sepenuhnya kepada pendapatan suami, Mohd Hasif Mohd Hasbi, 27, yang bekerja kampung dengan pendapatan RM500 sebulan selain ada ketika terpaksa meminjam dengan saudara bagi menampung perbelanjaan anak saya,” luahnya.

Ujarnya lagi, beliau sebelum ini pernah memohon bantuan daripada Jabatan kebajikan Masyarakat (JKM) namun permohonannya itu gagal.

Terdahulu, keluarga ini menerima kunjungan Ketua Unit Media dan Komunikasi sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Kelab Kebajikan dan Sukarelawan Sosial (KELSS), Akidi Hamid yang menyampaikan sumbangan wang tunai sebagai bantuan awal.

INI ADALAH UPDATE TERKINI 31 MAC 2021 MELALUI PERKONGSIAN FB Rabiatul Farah Anis

Salam kepada semua mari bantu anak syurga ni..

1 share pasti membantu juga walau bukan dari segi kewangan. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Itulah yang dapat digambarkan dengan keadaan Muhammad Hafiy Affan Bin Muhammad Taufik yang beberapa kali membuat rawatan di hospital.

Di katakan bahawa Muhammad Hafiy Affan mengalami peny4kit atau mengh1dap ‘ pfieffier syndrome‘. Pfieffier syndrome ni dia banyak melibatkan masalah fizikal Muhammad Hafiy Affan Bin Muhd Taufik.

Anak syurga berasal dari kelantan pengkalan Chepa yang beralamat di lokasi Lot 442 kg tebing tinggi, 16100, Kota Bharu Kelantan.
Melalui sumbangan anda walau RM1-10 boleh jadi tiket untuk saham akhirat. InsyaAllah.

Yang berkemampuan bantulah. Yang tak berkemampuan sedekah dengan doa. Baki Dana Yang Diperlukan Oleh Pihak KELUARGA INI:
Kos anggaran RM5,000 – RM6,000 Buat masa terdekat.

Kadang RM1 boleh jadi tiket untuk saham akhirat. InsyaAllah. Yang berkemampuan bantulah. Yang tak berkemampuan sedekah dengan doa. Saya cuma Sebarkan dan bantulah kerana Allah.

Mohon kepada sahabat teman teman agar dapat mengurangkan sedikit beban kewangan Sahabat saya dalam menjaga dan merawat Anaknya yang terlantar akibat pfieffier syndrome

DOA – DOA DARI ORANG RAMAI BUAT ADIK

Sekarang semua rawatan h0spital termasuk rawatan susulan..dihentikan sementara kerana jika .diteruskan boleh memb4hayakn nyawa anaknya. Sahabat sedang mengumpul dana untuk membuat imbasan eks yang hanya di hospital swasta yang menelan belanja antra7-10k.

Pihak Kami tldak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tldak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risik0 aklbat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Kami Ya.

sumber: FB Rabiatul Farah Anis & sinarharian / mediaportal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *