Semasa

Macam Pelik ” Pakai SeIipar Pun Kena Saman , Ni BetuI-Betul Kat MaIaysia

Baru-baru ini, tular sebuah video pendek di laman sosial yang direkod di Pulau Pinang dan menunjukkan seorang peg4wai poIis trafik telah bertanyakan sama ada pemandu tersebut mengenakan selipar atau kasut.

Difahamkan, sekiranya didapati bersaIah mengenakan selipar semasa memandu, anda boleh dikenakan saman sebanyak RM150. Persoalan yang timbul dalam kalangan warg4net semestinya betul atau tidak tentang perkara yang disebutkan itu.

Untuk pengetahuan, mereka yang memandu PSV ini boleh diperiksa dari semasa ke semasa di bawah peruntukan Peraturan Kenderaan Perkhidmatan Awam (Pelesenan dan Tingkah Laku Pemandu, Konduktor dan Penumpang) 1959.

Namun, kesaIahan tidak mengenakan kasut atau berkaki ayam semasa memandu tidak termaktub dalam mana-mana Akta Peng4ngkutan Jalan.

Walaupun bukanlah suatu kesaIahan dari segi und4ng-und4ng, memandu menggunakan selipar adalah sesuatu yang boleh membah4yakan menurut p3nsyarah avtomotif, selipar yang basah boleh menyebabkan kesilapan dalam menekan pedal.

Jangan main-main tau, walaupun nampak kecik, cuba bayangkan selipar tersangkut pada pedal brek atau minyak, kan boleh sebabkan kemaIangan.

SUMBER  : LOBAKMERAH

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *