Semasa

Setiap Tahun Wanita India Ini Tak Pernah ‘missed’ Datang Surau, “Dia Sedekah, Hantar Borang Minta Buat Tahlil

“Tukar agama itu adalah pilihan mereka, kami perlu menghormatinya. Bagi saya, tidak kira apa jua agama yang mereka anuti, mereka perlu percaya dan ikhlas.”

-VIJAYALECHUMY SHAMUGAM ( ACI )

Hubungan kekeluargaan diibaratkan bagai air dicincang tidak akan putus, begitu juga dengan golongan muallaf, meskipun sudah bertukar agama ia tidak akan mengubah pertalian darah.

Baru-baru ini, menerusi perkongsian seorang pengguna Facebook bernama Rizal Imran, menceritakan mengenai nilai kasih-sayang seorang wanita berbangsa India terhadaap arwah adiknya yang merupakan se0rang muallaf.

aci

Vijayalechumy ( kanan) bersama Kartik Raja (anaknya) sewaktu memberikan sumbangan dan menghantar borang tahlil ke surau. Foto Ihsan Nurrizal Ahmad Imran via Mstar

Setiap kali Ramadan tak pernah tinggal bagi sedekah untuk tahlil adik difahamkan, Aci itu juga sering bersedekah kepada masjid dan surau sambil dibantu 0leh anak lelakinya, membuatkan Rizal sempat bergurau memintanya masuk Islam mengikut jejak langkah adiknya.

aci
Sewaktu senarai nama tahlil dibacakan.

“Setiap tahun Ramadan dia akan bagi wang untuk bacaan tahlil adiknya ke surau, tidak lupa juga buahan memang banyak yang dia sedekahkan, sempat bergurau, cakap pada dia, ‘Aci every year aci sedekah. Aci kena masuk Islam juga lah macam your late br0ther’.. dia gelak jer cakap ‘Inshaallah Inshaallah’…”

aci
Majlis diadakan di sebuah surau di Kuala Lumpur

Walaupun berlainan agama, namun itulah tanda sayangnya seorang kakak terh4dap adik yang telah meninggal dunia, membuatkan Aci tersebut tidak l0kek untuk memberi sumbangan dan sedekah atas nama arwah.

aci

Macam ni baru patut vir4l…

Rata-rata netizen juga turut menzahirkan rasa kagum terhadap sifat mulia yang dimiliki Aci serta anak lelakinya, malah ramai yang mend0akan ag4r satu hari nanti mereka dikurniakan pentunjuk daripada Allah.

aci

Semoga mereka mendapat hidayah s4tu hari nanti.

Sumber: nasihatmedia & Mstar

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *