Semasa

” Kalau 𝖠ir 𝖭aik 𝖫𝖺𝗀𝗂 , 𝖲aya 𝖠𝗄𝖺𝗇 𝖲eIamatkan 𝖮rang 𝖠wam 𝖣ulu , 𝖭ak 𝖳unggu 𝖠pa 𝖫𝖺gi “

Arahan bersiap siaga kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk terlibat dalam operasi banjir telah diterima daripada peringkat atasan sejak dua bulan lepas, kata Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Affendi Buang.

“Pengarahan dari atas sejak dua bulan lepas, kata siap siaga, kalau dah air naik saya tidak tunggu lagi jika saya ada anggota dan aset sedia, saya akan selamatkan orang awam dahulu nak tunggu apa lagi,” katanya pada sidang media Ops Banjir Taman Sri Muda di Shah Alam hari ini.

'Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?'

'Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?'

'Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?''Kalau air naik, saya seIamatkan orang awam dulu, nak tunggu apa Iagi?'

Beliau berkata demikian bagi menjawab dakwaan bahawa ATM turun membantu mangsa banjir tanpa kelulusan Agensi Pengurusan

Bencana Negara (NADMA) dan memaklumkan pihaknya bersiap siaga untuk terlibat dalam operasi banjir, sekiranya ada kenaikan air di mana-mana kawasan.

Affendi berkata pada waktu bencana, tidak ada satu sistem pun yang betul untuk memenuhi semua jenis musibah dan satu-satunya cara adalah semua orang bekerjasama dan menyelesaikannya.

Memang pada mulanya kita akan kelam-kabut tetapi selepas menempuhnya semua akan diselesaikan.

Beliau berkata ATM kini bersedia untuk menghadapi musim Monsun yang biasanya akan mengakibatkan banjir di negeri Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor.

“Ingin saya ingatkan bahawa untuk bencana banjir ini, saya fikir kita harus bersedia, (situasi) terburuk belum berakhir.

Monsun ini belum sampai lagi di kawasan Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor yang merupakan kawasan tradisi. Jadi anggota kami semua berada di sana untuk memastikan jika apa-apa berlaku mereka akan berada di tempatnya,” kata beliau.

𝖲𝖴𝖬𝖡𝖤𝖱 : MK, Bernama

PERHATIAN: Pihak KAMI tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KAMI juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan

Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *