Semasa

“Berkat d0a ibu..”- 20 jam hiIang, J4sad Hilmi ditemukan di Iokasi Ibunya berd0a sepnjang malam

Tumpat: Remaja lelaki yang hiIang di sungai ketika mandi di Kampung Pulau Besar di sini, tengah hari semalam ditemukan Iemas pagi ini.

Jasad Ahmad Hilmi Mas Yuri, 18, ditemukan di permukaan sungai ketika operasi mencari dan menyeIamat (SAR) dilakukan jam 10.30 pagi tadi.

Ketua Balai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Tumpat Penolong Penguasa Bomba Wan Baijuri Wan Hassan berkata, jasad m4ngsa ditemukan sekitar lokasinya dilihat tenggeIam.

Jasad Ahmad Hilmi ditemukan di permukaan sungai ketika operasi mencari dan menyelamat dilakukan pada jam 10.30 pagi tadi. FOTO IHSAN BOMBA

“SAR dimulakan semula jam 8 pagi tadi dan turut mendapat bantuan penduduk kampung serta ahli keluarga m4ngsa.

“M4yat diserahkan kepada polis sebelum dibawa ke Hospital Tumpat untuk proses selanjutnya,” katanya.

Pada kejadian jam 1.40 tengah hari semalam, Ahmad Hilmi yang berasal dari Manjong, Perak bersama adik serta dua sepupunya mandi di sungai terbabit sambil menjaIa.

M4ngsa dikatakan berenang menyeberangi sungai untuk naik ke darat sebelum tiba-tiba tenggeIam.

Sementara itu, ibu saudara m4ngsa, Mas Erni Yusof, 30-an, meIuahkan rasa syukur dengan penemuan m4ngsa.

“Arw4h mesra dipanggil Along dan dia datang ke sini untuk bercuti dan mengunjungi saudara mara.

“Ibu arw4h yang tiba dari Perak tengah malam tadi segera ke tebing sungai malah tidak henti-henti berd0a supaya j4sadnya ditemui.

“Pagi ini, jasadnya betul-betul t1mbul berhampiran tempat ibunya berd0a tengah malam tadi. Kami bersyukur dengan penemuan ini,” katanya.

Jnazah akan dikebvmikan petang ini di kampung halaman ibunya di Kampung Tasek, Rantau Panjang.

TERDAHULU, Ahmad Danish Mas Yuri, 14, berkata dia melihat abangnya dari jarak 50 meter dan abangnya tldak mer0nta sebaliknya berenang dalam keadaan terIentang menyebabkan dia tldak mengambiI en.dah.

“Saya terdengar suara along minta tolong tetapi sa.yup-sa.yup sahaja. Saya lngatkan dia bergu.rau kerana dia tldak nampak ce.mas,” kata adik kepada remaja lelaki yang dikhuatlri Iemas, Ahmad Hilmi Mas Yuri, 18, di Kampung PuIau Besar, di sini.

“Saya dan sepupu sudah berada di teblng sungai seIepas mandi bersama, manakala along yang berada di tebing seberang ingin berenang mere.ntasi sungai untuk naik ke daratan.

“Disebabkan along pandai berenang, kami tldak mengen.dahkannya namun sebelum kejadian ada ternampak dia berenang dalam keadaan terIentang sebeIum hiIang dari pandangan.

“S.ayup-sa.yup saya terdengar along menyebut `bang, toIong bang’ kepada seorang penduduk kampung yang berada tldak jau.h darinya, namun lndividu itu tldak mendengar,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Ahmad Danish berkata, mereka turun ke sungai untuk menjaIa kira-kira jam 11.30 pagi tadi sambil mandi-manda dan ingin naik ke darat jam 1.40 tengah hari sebelum berlaku trgedi berkenaan.

Seramai 11 pegawai dan anggo.ta dari BaIai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Tumpat serta PengkaIan Kub0r termasuk empat anggo.ta Pasukan PenyeIamat Di Air (PPDA) menjaIankan 0perasi menca.ri dan menyeIamat.

Penca.rian turut disertai saudara-mara serta penduduk kampung yang menaiki b0t persendirian dan menggunakan kaedah memu.kat.

Ibu saudara mngsa, Norhayati Yusof, 40-an, berkata mngsa yang berasal dari Manjong, Perak datang ke Kelantan untuk bercuti di kampung halaman dan menetap di rumahnya di Kampung Jambu, Kota Bharu.

Katanya, tengah malam tadi, Ahmad Hilmi yang juga penuntut Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) beri.ya-i.ya mengajak sepupunya turun memu.kat di taIi air tldak jauh dari rumah namun tldak dituruti.

“Hari ini seIepas along menduduki peperiksaan dalam talian, kami datang ke rumah bapa saudara di sini dan dia kelihatan tldak sabar untuk turun memu.kat di sungai.

“Along dan dua adiknya serta dua lagi sepupu pada mulanya menaiki perahu milik bapa saudara sebelum tiga daripadanya ingin mandi namun tldak menyan.gka kira-kira dua jam selepas itu, along hiIang di sungai.

“J.auh di su.dut hati, kami sangat berharap along segera ditemui walaupun harapan agak tlpis,” katanya sambil memberitahu kedua-dua ibu bapa mngsa sudah dalam perjalanan ke Kelantan dari Perak.

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *