Semasa

SAY̷U, Kisah Arw̷ah Masih Semp̷at Solat Asar Walaupun Dalam Naz̷ak

Kis4h Arw4h masih semp4t solat Asar walaupun dalam NAZ4K | Malam tadi kami selesai menyempvrnakan satu jenaz4h wanita yang men1nggal dun1a di HKL. Arw4h mervpakan insan yang agak rapat dengan saya dan keluarga semenjak dahulu dan kami meng4nggap kelu4rganya bagaikan keluarga kami sendiri.

Setelah menerima perkh4baran yang arw4h sedang naz4k di hospital, saya ketika itu baru sahaja sampai di rumah dari menyel3saikan satu urusan di Seremban. Tanpa berlengah saya terus ke hospital namun tidak semp4t men4tap pem3rgiannya 10 minit sebelum saya s4mpai. Innalillahi wainna ilaihi roojiiuun.

Anak arw4h berk0ngsi det1k akh1r sebelum arw4h men1nggal dunia, dia sempat menunaikan solat Asar dalam keadaan berbaring walaupun keadaannya ketika itu sangat naz4k. Allahuakbar…

Sepanjang arwah ditah4n di hospital, dia tetap mengerjakan rukun Islam yang kedua itu walaupun dalam keadaan pay4h namun dengan bantuan anak-anaknya yang sentiasa di sisi dapat memudahkan urusan kefardhuannya itu.

Begitulah keringanan (rukhsah) dalam Islam bagi membantu umatnya menunaikan ibadah meskipun dalam keadaan sak1t. Sewajarnya ahli keluargalah yang perlu membantu dan mengingatkan pesak1t agar terus beribadah sehingga akhir hayat.

Semoga pahala amal ibadah Almarhumah Aminah binti Noordin diterima di sisi Allah SWT. Sungguh, saya menjadi s4ksi atas segala kebaikan arw4h di sepanjang hayatnya. Buat ahli keluarganya, bersabarlah atas ujian ini. Kehilangan insan yang kita sayangi merupakan satu keper1tan yang suk4r digambarkan dengan kata-kata.

Namun percayalah, dengan keredhaan kita ‘melepaskannya’ pergi, arw4h pasti lebih tenang di alam sana.

Sekarang dia hanya memerlukan doa yang tulus sahaja dari anak-anaknya. Berdoalah. Hadiahkan pahala bacaan Al-Quran kepadanya. Itulah jalan bakti yang Allah berikan kepada kita untuk membantunya di alam sana.

Salam takziah dari SPJM

Pihak HATIWANITA tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page kami Ya.

Kredir; Skuad Pengurusan Jenaz4h – SPJ Malaysia / coretannasihat.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *