Semasa

PANDUAN SOLAT TAHAJJUD RINGKAS DAN MUDAH BERSERTA DOA..

Lazimnya, solat tahajjud dilakukan dalam satu pertiga malam setelah terjaga daripada tidur. Siapa yang dikejutkan pada waktu itu sangatlah beruntung jika dimanfaatkannya. Allah memilih hambanya untuk bangun dan ‘bercakap’ dengan-Nya diwaktu orang lain sedang lena diulit mimpi.

Ada yang sedang baca artikel cara solat tahajjud ini dalam keadaan berwuduk. Sudah bersiap-sedia untuk melakukan solat sunat tahajjud. Mungkin cuma inginkan kepastian tentang cara solat tahajjud yang betul.

Sepertimana yang kami kongsikan sebelum ini tentang cara solat taubat yang ringkas, kami bawakan sekali lagi cara solat tahajjud. Panduan ini adalah ihsan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Sila rujuk gambar di bawah yang diperolehi dari JAKIM. Boleh download sebahagian cara solat tahajjud atau keseluruhan Panduan Qiamullail dari JAKIM dalam bentuk PDF di sini.

Berikut ialah teks gambar di atas:

Sembahyang Sunat Tahajjud

Pengertian Tahajjud ialah sembahyang sunat apabila terjaga daripada tidur malam walaupun tidur hanya sebentar. Sembahyang ini dilakukan selepas daripada waktu Isyak sehingga terbit fajar. Sebaik-baiknya dilakukan pada waktu satu pertiga malam (kira-kira jam 3.00 pagi) hingga ke fajar. Sembahyang ini dilakukan sekurang- kurangnya dua rakaat secara bersendirian. Lakukanlah seberapa banyak yang termampu.

Kelebihan & Fadilat Sembahyang Tahajjud

  • Mendapatkan pengawasan Allah SWT dan menampakkan kesan-kesan ketaatan di wajahnya.
  • Dikasihi oleh para ahli ibadat dan orang- orang mukmin.
  • Percakapannya mempunyai hikmah, benar dan bijaksana.
  • Wajahnya bersih bersinar dan bercahaya semasa dibangkitkan di padang mahsyar.
  • Dimudahkan hisab ke atasnya.
  • Senang melalui Titian Siratul Mustaqim umpama kilat yang menyambar.
  • Menerima anugerah catatan amalan dengan tangan kanan.
  • Jauh daripada kebinasaan.

Cara Mengerjakan Solat Sunat Tahajjud

Maksudnya: “Sahaja aku sembahyang sunat Tahajjud dua rakaat kerana Allah Taala.”

Bacaan Solat Sunat Tahajjud

Pada rakaat pertama hendaklah baca surah al- Fatihah dan surah al-Kafirun

Pada rakaat kedua hendaklah baca surah al- Fatihah dan surah al-Ikhlas

Selepas daripada salam hendaklah membaca doa ini:

Maksudnya: “Ya Allah bagi-Mu segala pujian, Engkaulah Pencipta semua langit dan bumi serta segala yang terdapat di dalamnya. Bagi Engkau segala pujian,Engkaulah yang menerangi semua langit dan bumi dan orang-orang yang berada di dalamnya. bagi Engkau segala pujian, Engkaulah yang benar dan janji Engkau adalah benar, syurga dan neraka adalah benar, semua nabi Engkau adalah benar, Muhammad SAW adalah benar, dan hari kiamat adalah benar. Ya Allah kepada-Mulah aku serahkan diriku, aku percaya kepada Engkau, tempat aku berserah diri dan kepada Engkau aku kembali, dengan pertolongan Engkau aku menghadapi musuhku, kepada Engkau aku berhukum. Ya Allah ampunilah dosa-dosaku yang terdahulu dan terkemudian,dosa yang tersembunyi dan yang nyata dan dosa yang hanya Engkau sahaja yang mengetahui. Engkaulah yang dahulu dan yang akhir, tiada tuhan kecuali Engkau dan tiada daya upaya kecuali dengan pertolongan Engkau.”

Semoga perkongsian tentang panduan dan tatacara solat sunat tahajjud ini dapat memberikan kebaikan buat kita semua. Pahala akan berterusan mengalir jika orang yang membaca entri ini digerakkan hati untuk mengamalkan solat tahajjud asbab perkongsian anda di media sosial. Semoga Allah mencatat kebaikan untuk kita semua dan mengampunkan segala dosa-dosa kita. Kepada Allah kita sembah dan kepada Allah kita meminta pertolongan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *